„Maxima Grupė“ sėkmingai išplatino didžiausią privataus kapitalo įmonės obligacijų emisiją Baltijos šalyse

Mažmeninės prekybos tinklus Baltijos šalyse, Lenkijoje ir Bulgarijoje valdanti „Maxima Grupė“ sėkmingai išplatino 300 mln. eurų 5 metų trukmės obligacijų emisiją. Obligacijų įsigijo virš 60 investuotojų iš 14 valstybių. Tarp jų – trečdalis iš Baltijos ir Skandinavijos regiono, likusi dalis – iš kitų Vakarų Europos valstybių. Įmonės obligacijų paklausa viršijo pasiūlą.

„Pastarąją savaitę vykusių pokalbių su potencialiais investuotojais metu sulaukėme daug susidomėjimo ir gavome pozityvių signalų iš rinkos. Tai paskatino priimti sprendimą platinti pirmąją obligacijų emisiją nedelsiant. Sėkmingai užbaigtas platinimo procesas „Maxima Grupei“ – istorinis žingsnis, su kuriuo grupė tvirtai žengia į tarptautinę kapitalo rinką. Kartu tai įrodymas, kad kompanija pasiekė reikiamą verslo brandos lygį pelnyti tarptautinių investuotojų pasitikėjimą ir naudotis tokiais pat finansiniais įrankiais kaip didžiosios Europos mažmeninės prekybos įmonės“, – sako „Maxima Grupės“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Dalius Misiūnas.

Už „Maxima Grupės“ obligacijas bus mokama 3,25 proc. metinių fiksuotų palūkanų, jos išplatintos su 3,5 proc. pajamingumu. Obligacijos bus apmokamos 2018 m. rugsėjo 13 d. Išplatintas obligacijas ketinama kotiruoti „Euronext Dublin“ ir „Nasdaq Vilnius“ vertybinių popierių biržose.

„Šiais metais privataus kapitalo įmonė „Maxima Grupė“ pirmoji Lietuvoje įžengė į tarptautinę kapitalo rinką ir sėkmingai išplatino didžiausią privataus kapitalo bendrovės obligacijų emisiją Baltijos šalyse. Šiuo būdu bendrovė įrodė, kad gali pritraukti rekordiškai daug lėšų iš institucinių investuotojų tiek vietos, tiek ir tarptautinėse rinkose. Šis „Maxima Grupės“ žingsnis didina įmonės skaidrumą, rodo tarptautinį pripažinimą, o taip pat patvirtina, jog grupės finansinę perspektyvą bei plėtros kryptis investuotojai vertina palankiai. Manome, kad Lietuvoje yra daugiau įmonių, kurios galėtų pasinaudoti šiuo pavyzdžiu ir diversifikuoti finansavimo šaltinius“, – sako SEB banko valdybos narys, Verslo bankininkystės tarnybos direktorius Vilius Juzikis.

Liepos mėnesį „Maxima Grupei“ tarptautinė kredito reitingo agentūra „Standard & Poor's“ suteikė BB+ kredito reitingą su stabilia perspektyva. „Maxima Grupė“ tapo pirmąja privataus vietinio kapitalo įmone Baltijos šalyse ir viena iš nedaugelio mažmeninės prekybos įmonių Rytų ir Centrinės Europos regione, gavusia ir viešai paskelbusia tarptautinį kredito reitingą. Įmonės duomenimis, šis įvertinimas yra aukščiausias tarp panašaus dydžio (metinės pajamos – iki 4 mlrd. eurų) mažmeninės prekybos įmonių Europoje. 

Obligacijų programos ir obligacijų platinimo partneriais „Maxima Grupė“ pasirinko tris bankus: „BNP Paribas“, „Deutsche Bank“ ir SEB banką.  Teisiniai konsultantai: „Clifford Chance LLP“, kuri buvo pagrindinis „Maxima Grupės“ teisės konsultantas, ir „TGS Baltic”, konsultavusi „Maxima Grupę“ Lietuvos teisės klausimais. Bankų teisiniai konsultantai – advokatų kontora „Linklaters LLP“ ir „Ellex Valiūnas“.

 

 

Grįžti į visas naujienas