Iš Lietuvos bendrovių pasisavintos žinios – verslui Baltarusijoje kurti

Dėl galimai neteisėto „Maxima“ prekybos koncepcijos pasisavinimo ir verslo plėtros planų Baltarusijoje sužlugdymo Lietuvos įmonės – MAXIMA GRUPĖ ir FRANMAX – kreipėsi į teismą.

Precedento Lietuvoje neturinčiame, Vilniaus apygardos teismui pateiktame ieškinyje iš fizinių asmenų – Gintaro Marcinkevičiaus, Eglės Marcinkevičiūtės, Mindaugo Marcinkevičiaus – prašoma priteisti žalos atlyginimą. Žalos atlyginimo reikalaujama ir iš Baltarusijoje registruotos, mažmenine prekyba besiverčiančios ir su ieškinyje minimais asmenimis siejamos bendrovės „Mart Inn Food“. 

Manoma, kad surinkta pakankamai įrodymų, jog minėti asmenys neteisėtai pasisavino informaciją bei įvairius duomenis, sudarančius intelektinę bendrovių nuosavybę

„Mus atstovaujančios advokatų kontoros „Tark Grunte Sutkiene“ teisininkai turi pagrindo manyti, kad galimai padaryta dvejopa žala – pasisavinta ne tik „Maxima“ prekybos koncepcija, bet ir sužlugdyti „Maxima“ tinklo plėtros planai Baltarusijoje“, – teigia Neringa Janavičiūtė, MAXIMA GRUPĖ generalinė direktorė.

Nuo 2014 metų rugsėjo rengiamo ir šią savaitę teikiamo ieškinio atsakovai „Vilniaus prekybos“ ir susijusiose bendrovėse užėmė aukštas pareigas. Dėl to šiems asmenims buvo prieinama visa informacija ir duomenys sudarantys „Maxima“ intelektinę nuosavybę ir verslo paslaptį.

„Atliktas tyrimas atskleidžia, kad „Maxima" konfidenciali informacija, esanti jos komercine paslaptimi ir intelektine nuosavybe, buvo panaudota kuriant nuosavą prekybos tinklą „Mart Inn“ Baltarusijoje. Nustačius ieškinyje nurodytus faktus, tokie neteisėti atsakovų veiksmai kvalifikuotini kaip nesąžininga konkurencija“ – sako bendroves byloje atstovaujantys „Tark Grunte Sutkiene“ advokatai Valentinas Mikelėnas ir Eglė Zemlytė.

„Kaimynystėje veikiančios „Mart Inn“ parduotuvės įvairiais technologiniais bei techniniais sprendimais, prekyboje naudojama technologija, prekių išdėstymu, prekybos vietų vizualiniu dizainu ir išvaizda yra identiškos ir klaidinančiai panašios į „Maxima“ parduotuves“, – sako Darius Gudačiauskas, FRANMAX, kuriai priklauso teisinė „Maxima“ prekės ženklų nuosavybė ir prekybos verslo koncepcija, generalinis direktorius.

Parduotuvių tinklas kaimyninėje šalyje, advokatų V. Mikelėno ir E. Zemlytės nuomone, buvo kuriamas ne tik galimai neteisėtai naudojant ieškovų komercines paslaptis ir intelektinę nuosavybę, tačiau ir viešumoje klaidinančiai prisidengiant ir prisistatant „Maxima“ vardu, bendrovės įdirbiu ir verslo plėtros planais Baltarusijoje, tokiu būdu klaidinant vartotojus ir verslą.

Bendrovėms padarytą žalą dar tikslina specialistai, tačiau preliminariais skaičiavimais nuostoliai gali siekti kelis šimtus milijonų eurų.

MAXIMA GRUPĖ, UAB – 2007 m. įsteigta kontroliuojančioji bendrovė, valdanti mažmeninės prekybos įmones Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ir Bulgarijoje.

FRANMAX – bendrovė, teikianti franšizę ir agentavimo paslaugas Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Bulgarijoje veikiančioms MAXIMA GRUPĖS valdomoms įmonėms. Šios įmonės naudojasi FRANMAX sukurtu ir vystomu mažmeninės prekybos verslo modeliu. 

Daugiau informacijos:
Giedrius Juozapavičius, Korporacinių reikalų vadovas
MAXIMA GRUPĖ, UAB
Tel.: +370 659 15118
El. p. giedrius.juozapavicius@maximagrupe.eu
www.maximagrupe.eu

Grįžti į visas naujienas