Baltijos šalių gyventojai baiminasi gyvenimo kokybės pablogėjimo
PRANEŠIMAS SPAUDAI
2008 m. liepos 31 d., Vilnius
 
MAXIMA GRUPĖS, UAB užsakymu trijose Baltijos šalyse atlikus vartotojų nuomonės tyrimą paaiškėjo, kad ekonomikos lėtėjimą jaučia ir dėl jos padarinių baiminasi dauguma gyventojų. Net 88 proc. apklaustųjų Lietuvoje teigia, kad ekonominės situacijos pablogėjimas tikrai arba greičiausiai atsilieps jiems asmeniškai.
 
„Ekonomikos atokvėpio nuotaikomis gyvename jau nuo šių metų pradžios, nes naftos ir kitų žaliavų brangimas bei sulėtėjusi globalioji ekonomika daro akivaizdžią įtaką visam, įskaitant ir mažmeninės prekybos verslą", - sako MAXIMA GRUPĖS, UAB priklausančios bendrovės MAXIMA LT, UAB generalinis direktorius Gintaras Jasinskas. Pasak jo, ištirti pirkėjų nuotaikas bei lūkesčius paskatino siekis pasirengti ekonominiam atokvėpiui ir iš anksto numatyti priemones, galinčias sušvelninti jo pasekmes.
 
Atlikto tyrimo duomenimis, gyventojai mano, jog infliacija ir kainų augimas juos palies asmeniškai ir gali pakeisti vartojimo įpročius. Didžiausią nerimą Lietuvos žmonėms kelia tai, kad kainų augimas ir sumažėjusios pajamos pablogins jų gyvenimo kokybę – dėl to baiminasi net 70 proc. apklaustųjų. Ypač jautriai į galimai pablogėsiančią gyvenimo kokybę reaguoja apskričių centrų ir didmiesčių gyventojai (po 72 proc.). Kitas žmonėms nerimą keliantis pokytis – būtinybė sumažinti vartojimą; šią baimę išsakė 67 proc. apklaustųjų. Mažiau kaip pusė tyrimo dalyvių (47 proc.) nerimauja dėl sumažėsiančių pajamų.
 
 
Labiausiai gyvenimo kokybės pablogėjimą jaučia Latvijos gyventojai (79 proc.). Stipriausiais pablogėjimo veiksniais įvardyti kainų augimas ir infliacija. Pastarųjų poveikį labiausiai jaučia Lietuvos apklaustieji (per 90 proc.), kurie taipogi labiausiai iš trijų Baltijos valstybių baiminasi dėl galimos žemesnės gyvenimo kokybės ir vartojimo.
 
Vartotojai tikisi, kad didieji prekybos tinklai turėtų padėti pirkėjams įveikti pokyčių laikotarpį. Visų trijų Baltijos šalių gyventojai mano, kad pablogėjus ekonominei šalies situacijai, iš visų didžiųjų prekybos tinklų pirkėjais geriausiai pasirūpintų MAXIMA. Lietuvoje taip mano 47 proc., Latvijoje – 29 proc., Estijoje – 13 proc. apklaustųjų. Labiausiai MAXIMA pasitiki apskričių centrų gyventojai (61 proc.). 80 proc. apklaustųjų pageidautų, kad nedidėtų kainos pagrindiniams produktams. Kitas noras, itin dažnai nuskambėjęs apklausos dalyvių atsakymuose – kad prekybos tinklai teiktų daugiau specialių pasiūlymų ir akcijų, padedančių jiems įsigyti prekių žemesne kaina (54 proc. apklaustųjų).
 
„Šiuo metu ieškome galimybių, kaip galėtume padėti pirkėjams sumažinti ekonomikos lėtėjimo poveikį jų kasdieniam gyvenimui ir išlaikyti teigiamus veiklos rezultatus. Visa tai didžiąja dalimi priklauso nuo bendros ekonominės situacijos Lietuvoje ir pasaulyje, tačiau amortizuoti kainų augimo poveikį numatome tardamiesi su tiekėjais ir dirbdami pagal peržiūrėtą savo veiklos strategiją", - sako G. Jasinskas.
 
MAXIMA LT, UAB priklausančiame prekybos tinkle planuojama didinti akcijų skaičių įvairių kategorijų prekėms, plėsti nuosavais prekės ženklais pažymėtų gaminių asortimentą, pristatyti naują prekės ženklą MAXIMA FAVORIT. Pastarosios priemonės turėtų patenkinti pirkėjų poreikius rinktis iš pigiausių prekių pasiūlos ir įsigyti aukštos kokybės prekių už vidutinę kainą.
 
Poreikis įsigyti aukštos kokybės prekių už vidutinė kainą, pasak tyrimo, išlieka aktualus pusei Lietuvos vartotojų, kurie numato galimybę mažinti vartojimą. Mažinti vartojimą kaip sprendimą, pablogėjus ekonominei situacijai, rinktųsi 44 proc. apklaustųjų. 19 proc. gyventojų pirktų pigesnes prekes arba atsisakytų ne pirmo būtinumo prekių (dažniausiai mažų miestelių gyventojai), 13 proc. taupytų bei apgalvotų savo išlaidas.
 
MAXIMA LT, UAB jau rengiasi pokyčiams – įmonė efektyvina veiklą ir mažina sąnaudas, diegdama specialias darbo našumą užtikrinančias programas ir tarptautinius ISO standartus; optimizuoja investicijų srautus, diskutuoja dėl pletros investicijų.
 
Reprezentatyvus tyrimas atliktas MAXIMA GRUPĖS, UAB užsakymu. Lietuvoje jį atliko rinkos analizės ir tyrimų grupė „RAIT", Latvijoje ir Estijoje – tarptautinis rinkos institutas „Berent". Respondentai buvo Lietuvos, Latvijos ir Estijos 15-74 metų amžiaus nuolatiniai gyventojai. Tyrimas atliktas šių metų gegužės – birželio mėnesiais.
MAXIMA LT, UAB užima apie 36 proc. šalies mažmeninės prekybos rinkos. Prekybos tinklą sudaro 227 parduotuvės. Kasdien MAXIMA parduotuvėse apsilanko daugiau nei 600 tūkst. pirkėjų. 2008 m. pirmojo pusmečio MAXIMA LT, UAB apyvarta siekė 4,79 mlrd. Lt.
 
MAXIMA GRUPĖ, UAB valdo mažmeninės prekybos verslą Baltijos šalyse ir Bulgarijoje, kurį sudaro 424 prekybos centrai MAXIMA X, MAXIMA XX, MAXIMA XXX, „T-Market", „Ermitažas": Lietuvoje – 227, Latvijoje – 123, Estijoje – 49, Bulgarijoje – 22. Visose bendrovėse dirba per 25 tūkst. darbuotojų.

Grįžti į visas naujienas